Örökbefogadás

Akár kölyökként visszük haza, akár egy felnőtt kutyusként, mindegyiknek meg lesz a saját igénye és szokása. Időben energiában és pénzben is megterheli az örökbe fogadót, de cserébe óriási és önzetlen szeretetet kapunk - kérés nélkül!

Nagyon fontos a fizikai és szellemi jólét biztosítása! Foglalkozni kell velük, de Ön számára is kulcsa lehet egy egészséges életmódnak a kutyával való időtöltés és nem mellékesen feltétele a kutya boldog életének is.

Örökbefogadás előtt

Mielőtt családtaggá fogadna egy kutyát, nagyon fontos mérlegelni
a következőket minden leendő gazdi számára:

Van más háziállat az otthonában? Ha igen, hogyan reagálna egy új társra?

Megfelel-e jelenlegi lakóhelye a kutya neveléséhez?


Hogyan befolyásolja a mindennapi élete vagy munkahelyi kötelezettségei a kutyával való időtöltést?

Ön vagy családtagja allergiás-e az állati szőrre?

Van-e stressz a családjában? Mivel a háziállatok gyorsan felveszik az otthoni stresszt, ez súlyosbíthatja a későbbi egészségügyi és viselkedési problémáikat.

Számít-e arra, hogy kutyája felveszi-e az életritmusát? Mire vágyik – egy futó és túrázó haverra vagy a TV előtt lustálkodó ebre?

Amennyiben egy kölyökkutya befogadását tervezi: van-e ideje és türelme arra, hogy serdülő korában együtt mozogjon, játsszon vele? Figyelembe tudja-e venni a kor sajátosságának megfelelő bármiféle dolgot, pl. rágási ösztönt?

MÉRLEGELJE ÉLETMÓDJÁT ÉS UTÁNA DÖNTSE EL, HOGY FIATALABB
VAGY IDŐSEBB KUTYUS FOG ÖNNEK MEGFELELNI

Az új gazdinak ettől kezdve rendszeres kiadásai és kötelezettségei lesznek!

„Az egyetlen abszolút önzetlen barát, akire az ember szert tehet ebben az önző világban,
az egyetlen, aki sosem hagyja el őt, az egyetlen, aki sosem hálátlan és hűtlen hozzá – az a kutyája.” – George Graham Vest

 

Az örökbefogadás menete:

Nagyon sok esetben a leendő gazda elképzelései és a kiválasztott kutya igényei nem találkoznak. Szeretnénk elkerülni a kölcsönös csalódást, problémákat, nem szeretnénk bumeráng-kutya effektust, alaposan körbe kell járnunk, hogy a jószág a maga tudásával, érzékenységével, igényeivel egyrészt megkapja-e majd leendő otthonában, ami az ő kiteljesedéséhez, kiegyensúlyozott, egészséges életéhez kell, másrészt hogy a leendő gazda valóban azt a társat kapja-e, aki a meglévő életmódjához, kutyás tapasztalataihoz, körülményeihez a legmegfelelőbb.

Ragaszkodunk ahhoz, hogy a leendő gazda és a kutya találkozzon előzetesen, ideális esetben többször is. Nem lehet kutyát fotóról kiválasztani! Létezik “Ő az!” érzés, többen átéltük már megpillantva egy könyörgő szempárt, nedves kutyanózit… De egy életre szóló, felelős döntést meghozni, amely mindkét fél életét meghatározza majd, csakis körültekintően lehet. Ideális esetben a kiszemelt eb és a gazda fent részletezett igényei és az arra adott válaszok megfelelnek egymásnak. Amennyiben nem, de a gazdi elszánt és megfelelő kutyatartónak bizonyul, akkor segítjük abban, hogy a neki megfelelő kutyát megtalálhassa. Ha valamilyen kutyatárs mellé szeretne örökbefogadni, úgy lehetőséget biztosítunk az Otthonban való találkozásra, ismerkedésre a már meglevő kutyussal.

A felelős döntés után minden kutyát Örökbefogadási szerződéssel adunk örökbe leendő családjának. A szerződéses feltételek elfogadása után adható örökbe a kiválasztott kutyus. A szerződés a gazda és a kutya érdekeit is szolgálja, az alapvető, európai, általános kutyatartási normákat foglalja magába.

A kutyák tízparancsolata

  1. Mielőtt megveszel, kérlek vedd figyelembe, hogy 10-15 évig is elélhetek. Bármilyen elválás tőled nagyon fájdalmas lesz számomra!
  2. Adj időt arra, hogy megértsem mit szeretnél.
  3. Bízz bennem - ez fontos ahhoz, hogy jól érezzem magam.
  4. Ne légy rám sokáig mérges, és ne büntess azzal hogy bezársz valahova. Neked meg van a saját munkád, a saját környezeted és barátaid. Nekem csak TE vagy!
  5. Beszélj hozzám, még ha nem is értem beszéded, szeretem hallani a hangod, a szavaidat.
  6. Vedd figyelembe, hogy akárhogy is bánsz velem, én soha nem fogom elfelejteni.
  1. Ne üss meg! Tudok harapni, s így könnyedén megsérthetem a kezed, de én nem ezt választom!
  2. Mielőtt megszidsz a lustaságom s makacsságom miatt, gondold át, miért lehetek ilyen. Lehet, hogy nem helyes eledellel etetsz, túl sokat voltam a napon, vagy már öregszem, s a szívem gyenge!
  3. Gondoskodj rólam akkor is, ha már idősebb vagyok. Egyszer te is megöregszel!
  4. Légy velem a nehéz pillanatokban is. Ne mondd, hogy "nem bírom látni", "jobb ha akkor történik, mikor én nem vagyok itt". Minden könnyebb, ha Te is velem vagy.

"Azok az emberek, akik segítenek az elhagyott állatokon, nem ismerik a boldogtalanságot,
hisz minden kis állat megmentése boldogsággal tölti el a szívüket."

Carol Bigley