Örökbefogadás

Akár kölyökként visszük haza, akár egy felnőtt kutyusként, mindegyiknek meg lesz a saját igénye és szokása. Időben energiában és pénzben is megterheli az örökbe fogadót, de cserébe óriási és önzetlen szeretetet kapunk - kérés nélkül!

Nagyon fontos a fizikai és szellemi jólét biztosítása! Foglalkozni kell velük, de Ön számára is kulcsa lehet egy egészséges életmódnak a kutyával való időtöltés és nem mellékesen feltétele a kutya boldog életének is.

Örökbefogadás előtt

Mielőtt családtaggá fogadna egy kutyát, nagyon fontos mérlegelni
a következőket minden leendő gazdi számára:

Van más háziállat az otthonában? Ha igen, hogyan reagálna egy új társra?

Megfelel-e jelenlegi lakóhelye a kutya neveléséhez?


Hogyan befolyásolja a mindennapi élete vagy munkahelyi kötelezettségei a kutyával való időtöltést?

Ön vagy családtagja allergiás-e az állati szőrre?

Van-e stressz a családjában? Mivel a háziállatok gyorsan felveszik az otthoni stresszt, ez súlyosbíthatja a későbbi egészségügyi és viselkedési problémáikat.

Számít-e arra, hogy kutyája felveszi-e az életritmusát? Mire vágyik – egy futó és túrázó haverra vagy a TV előtt lustálkodó ebre?

Amennyiben egy kölyökkutya befogadását tervezi: van-e ideje és türelme arra, hogy serdülő korában együtt mozogjon, játsszon vele? Figyelembe tudja-e venni a kor sajátosságának megfelelő bármiféle dolgot, pl. rágási ösztönt?

MÉRLEGELJE ÉLETMÓDJÁT ÉS UTÁNA DÖNTSE EL, HOGY FIATALABB
VAGY IDŐSEBB KUTYUS FOG ÖNNEK MEGFELELNI

Az új gazdinak ettől kezdve rendszeres kiadásai és kötelezettségei lesznek!

„Az egyetlen abszolút önzetlen barát, akire az ember szert tehet ebben az önző világban,
az egyetlen, aki sosem hagyja el őt, az egyetlen, aki sosem hálátlan és hűtlen hozzá – az a kutyája.” – George Graham Vest

 

Az örökbefogadás menete:

Az örökbe adás csak örökbe fogadási szerződéssel jöhet létre! Ha kiválasztottad a számodra legszimpatikusabb kutyust, amit megtehetsz a Facebook oldalunkon vagy a https://szolnokvarosiallatotthon.hu/orokbe-fogadas/ weboldalunkon akkor Első lépésként írj egy bemutatkozó levelet, hogy miért szeretnéd ezt a kutyát és, hogy miért gondolod, hogy te lennél a legjobb gazdijelöltje a kiválasztott kutyának. Kérjük, hogy a levél végére mindig írj egy elérhetőséget, hogy fel tudjunk hívni. Örökbe fogadó csak 25 év feletti és 60 év alatti személy lehet! Hogy miért? Mert nem csak a tudatos döntés a fontos, hanem az is, hogy tisztába legyél azzal ez nem csak kötöttséget jelent, hanem anyagi ráfordítást is. Vannak évenkénti kötelezettségek is. Nem beszélve arról, hogy sajnos a szeretett kutyánk is megbetegedhet, ami több tízezer forintba is kerülhet. És akkor még nem beszéltünk a különböző védettségekről (kullancs, féreg, szívféreg, bolha) A kutya nem egy tárgy, amit ha megunsz, kidobsz hanem ő is olyan érző élőlény mint te. Ennek tudatában fogadj örökbe!

Abban az esetben, ha a korhatár miatt nincs lehetőséged örökbe fogadni erre is van a megoldás, ha egy közvetlen rokon (szülő, gyermek) vállalja, hogy az ő nevére kerül a kutya, ezáltal kezességet vállalva érte akkor megtörténhet az örökbe fogadás. Természetesen az állatotthon a döntés jogát fenntartja! Mivel az állatotthon rendelkezik telephellyel (5000 Szolnok, Besenyszögi út 721/7 hrsz.) ezért fogadó napokat tartunk kedden, szerdán, és szombaton 13.00-17.30.-ig ahol személyesen is kiválaszthatod a számodra megfelelő kutyát. Ha a szimpátia mindkét részről működik, akkor még legalább két látogatás szükséges ahhoz, hogy egyfajta kötödés kialakuljon a leendő gazdi és a kutya között. Amennyiben van másik kutya, vagy egyéb háziállat a gazdajelölt otthonában, akkor a döntéshozatal előtt velük együtt is meg kell szervezni egy találkozót, hogy lássuk, hogyan reagálnak egymásra Az örökbe adás döntéshozatalakor figyelembe vesszük a találkozón és az ellenőrzés során tapasztaltakat, valamint azon szempontokat, amely csakis és kizárólag a kutya érdekeit nézik. Minden esetben ellenőrizzük a kutya leendő̋ otthonát. Amennyiben az megfelelő̋, akkor létrejöhet a kutya örökbe adása. A kutyák örökbe fogadásának feltétele, a 30,000 Ft támogatói adomány megfizetése. (ez a költség tartalmazza a chipet, oltásokat, parazita mentesítést, szívféreg tesztet, ivartalanítást, – ha a kutya kora megengedi, betegség esetén gyógykezelés, műtétek, kórházi ellátás.) Minden kutya 30.000 Ft függetlenül attól, hogy mennyi volt a költségünk. Ha több százezer forintot költöttünk rá akkor is 30.000 Ft. Ez az összeg egy szűrés is egyben, akinek ez gondot jelent…… gondoljuk csak végig?!

Egy-egy kutyára több jelentkező is van! Tudjuk és elhisszük, hogy nálad lenne a legjobb helyen, de a döntést mi hozzuk meg és senkinek nincs joga azt megkérdőjelezni, Védenceinket mi mentjük, gondozzuk, orvoshoz szaladunk, ápoljuk a lelküket, takarítjuk, itatjuk-etetjük őket, több órát foglalkozunk velük. A negatív kommentek minden esetben törlésre kerülnek! Albérletbe nem áll módunkban ki adni kutyát! Kisgyermek mellé csak kölyökkutyát adunk! Tudjuk, hogy sok kisgyermek szeretne kutyát, de azt is tudjuk, hogy a kisgyermekek óhatatlanul is meghúzhatják a kutya szőrét, rá taposhatnak és máris megtörtént a baj a kutya oda kap. Ezt a felelősséget nem vállaljuk! Lefoglalni kutyát – Itt megkérünk, sőt nyomatékosan felszólítunk minden leendő gazdit, hogy csak abban az esetben jelentkezzen kutyáért, ha a felelősségteljes döntést meghozták, felkészültek és jól átgondolták a kutya tartás minden jó és rossz oldalát. Kutyát nem divatból tartunk, hanem mert egy életre társat és egyben családtagot választunk. Nem tudunk kutyákat hetekig tartani! Ezzel elvesszük a lehetőséget más mentésre váró́ kutyák elől! Köszönjük, hogy elolvastátok és megértettétek az örökbefogadás menetét.

A kutyák tízparancsolata

  1. Mielőtt megveszel, kérlek vedd figyelembe, hogy 10-15 évig is elélhetek. Bármilyen elválás tőled nagyon fájdalmas lesz számomra!
  2. Adj időt arra, hogy megértsem mit szeretnél.
  3. Bízz bennem - ez fontos ahhoz, hogy jól érezzem magam.
  4. Ne légy rám sokáig mérges, és ne büntess azzal hogy bezársz valahova. Neked meg van a saját munkád, a saját környezeted és barátaid. Nekem csak TE vagy!
  5. Beszélj hozzám, még ha nem is értem beszéded, szeretem hallani a hangod, a szavaidat.
  6. Vedd figyelembe, hogy akárhogy is bánsz velem, én soha nem fogom elfelejteni.
  1. Ne üss meg! Tudok harapni, s így könnyedén megsérthetem a kezed, de én nem ezt választom!
  2. Mielőtt megszidsz a lustaságom s makacsságom miatt, gondold át, miért lehetek ilyen. Lehet, hogy nem helyes eledellel etetsz, túl sokat voltam a napon, vagy már öregszem, s a szívem gyenge!
  3. Gondoskodj rólam akkor is, ha már idősebb vagyok. Egyszer te is megöregszel!
  4. Légy velem a nehéz pillanatokban is. Ne mondd, hogy "nem bírom látni", "jobb ha akkor történik, mikor én nem vagyok itt". Minden könnyebb, ha Te is velem vagy.

"Azok az emberek, akik segítenek az elhagyott állatokon, nem ismerik a boldogtalanságot,
hisz minden kis állat megmentése boldogsággal tölti el a szívüket."

Carol Bigley